Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A japán nők titkai

A japán nők mindig kecsesek és kifinomultan szépek, a kínaiak kimértek, elegánsak és nyugodtak. Valahogy a keleti ember ránctalan, kortalan, egyszerűen szép. Gyengéden szépítő távol-keleti titkaikat most a Nyugat kezdi újra felfedezni.

Ellesi kisugárzásuk varázserejét, irigyli a tökéletes nyugalmat. Most bemutatunk néhány egzotikus esszenciát, mini-masszázst és egyensúlyba billentő tornagyakorlatot, amelyek elkényeztetik tested-lelked, és segítenek megteremteni belső nyugalmad.

Aki tehát ezt szeretettel végzi, önmagát ünnepli, és különlegesnek érezheti azokat a pillanatokat, amelyeket sokan nap mint nap kötelességszerűen végeznek el.A Zen úgy tartja, hogy maga az út az, amit meg kell találni és tanulni. Természetesen minden útnak tekinthető. A szépség felé vezető út például a készülődés: a fésülködés, a bőr- és hajápolás.

Márpedig, ha a nap kellemesen indul, az új energiával tölti fel az embert. A ráfordítás pedig megtérül, hiszen a belső nyugalom meglátszik a bőrön: amíg a stresszes ember bőre fáradt és szürke, addig a kiegyensúlyozotté friss, sugárzó.

A Zen azt tartja, hogy csak az a fontos, ami most van. A pillanatnak kell élni, de nem úgy, hogy kiélvezed mindazt, amit a perc adhat, hanem hogy átéled-érzed a másodperceket, hogy tudatában vagy a veled történő eseményeknek. A szépség szempontjából ez az jelenti, hogy élvezettel törődsz magaddal. A napi szépség-rituálé lehet egyfajta meditáció. Ha az ember például zuhanyozás közben végiggondolja, mit ad tápláló tusfürdőjével a bőrének, már valami tudatosságra bukkan.

A Zen értelmezhető – és gyakorolható – tehát úgy is, mint a mindennapok művészete. Például munka közben tarthatsz annyi szünetet, amíg egy füstölőt elégetsz, sőt, az irodában is letölthetsz az internetről egy-két percnyi relaxációs zenét. Hétvégén tarthatsz fürdőnapot, amikor is tetőtől talpig többször „átmosod” magad.

Bababőr és gyöngyházcsillogás

Kezdd a fürdést japán hölgyként: mielőtt beülnél a kádba, tisztítsd meg tested! A zöldtea-, gyömbér- vagy jázminolaj-tartalmú tusfürdők megtisztítják a pórusokat is. A citromfüves, radírozó tusolók az elhalt hámsejteket is eltávolítják a bőr felszínéről. Ha mindezt luffaszivaccsal teszed, gyengéd masszázzsal kényezteted tested. Tehát tusolás, bőrradír és megtisztulás után ülj a forró fürdőbe.

Tippek: önts bele ázsiai éterikus olajokat, amelyek a meleg vízben jól oldódnak, és felszívódnak. A narancs és a bergamott olaja éltetően, serkentően hat, az ylang-ylang és a szantálfa megnyugtat. Ha nem idegenkedsz az egzotikus hozzávalóktól, szórhatsz a vízbe teafüvet, rizst, cseresznyefakérget vagy algákat is. Ezek feszesítik a bőrt, gyengéden ápolnak. Miközben fürdesz, testedet többször masszírozd át luffa- vagy egyéb természetes anyagú szivaccsal. A fürdőkád köré tett illatgyertyák vagy füstölők segítenek az ellazulásban, relaxálásban. A hosszú fürdő után hidratálókrémmel kend be egész tested. Gondosan válaszd meg a termékeket: lehet balzsam és aromás tonik is, ami szellemedet is serkenti, miközben frissíti bőrt. Ha a fenti útmutatót híven követed, bőröd csillogó, fiatalos és feszes lesz.

Arcápolás a Zen szerint

Bizonyára irigyelted már a japán nők szinte átlátszó, teljesen pórusmentes, tökéletesen sima bőrét. No nem a rizsporosan fehéret, hanem azt, amely a maszk mögött rejtőzik – majdnem olyan fehéren és porcelánszerűen. A Zen szerint a legegyszerűbb a legjobb, bár az az egyszerű se legyen olcsó. A keleti nők ezért gyakran tisztítják bőrüket a bio és keleti boltokban nálunk is kapható rizskorpával. A porszerű készítményt a kézben kevés vízzel kell összedolgozni, és körkörös mozdulatokkal felvinni a bőrre, majd langyos vízzel le lehet öblíteni. A mangómag-darabokat vagy finomra őrölt azukibabot tartalmazó enzimradír úgy felületkezeli bőrt, mint a polírozó az autókarosszériát. Ezeket a termékeket heti egyszer-kétszer használhatod, illetve akkor is hatásosak, ha meleg vízzel pakolást készítve belőle hétnaponta felviszed az arcra.

A Zen varázsszava tehát: törődés és - főleg - harmónia. A bőr természetes egyensúlyának megtartásáért olyan speciális termékeket kell választani, amelyek serkentik az anyagcserét, ugyanakkor megnyugtatják a hiperaktív sejteket, a fáradtakat pedig felélesztik.

  • Az egyik speciális összetevő, ami mindezt tudja, a gingko. A levelek kivonata segít legyőzni – és megkötni – a szabadgyököket, és kitűnő ránctalanító hatású. Rutozid nevű alkotórésze serkenti a mikrofolyamatokat, gyökere, a csangcu pedig bőrfeszesítő komplexumként hat a mélyebb bőrrétegekben.
  • A zöldteás krémek feszesítő hatásúak, rendszeres használatuk világosítja, és egyenletesebbé teszi a bőrfelszínt.

Frissítő tipp: persze a legjobb szépségelixír a nyugalom. Az ázsiai nők ezért sokszor alkalmaznak önmasszázst. Az arcot ujjbegyeidre felvitt aromaolajokkal gyengéden végigmasszírozhatod, az egész olyan, mint a lepkeszárnycsapás. Sose nyomd túl erősen, hiszen az arcon olyan érzékeny pontok is vannak, mint a szemhéjak vagy a halánték! Célzott, gyengéd nyomkodással azonban végiggörgetheted kézfejed az orcákon. A homlok közepéről kezdd, végig az orrnyergen, az orr két oldalán, a felső ajkakon, az állon, majd a nyakon. Háromszor ismételd az egészet úgy, hogy minden területen három percet időzöl. Így a görcsök feloldódnak, a vonások nyugodtabbak lesznek, a mély ráncok kisimulnak, a bőr az olajoknak köszönhetően újra visszanyeri fényét.

 

Fénylő haj és tökéletes harmónia

  • Az egészséges, fénylő haj nem csak a helyes táplálkozás, hanem a természetes ápolás eredménye is lehet.
  • Az ázsiai titok a ginszenggyökérben rejlik, amely erősíti a hajat, serkenti a hajnövekedést, és stimulálja a fejbőrt.
  • A bambusz is hatékony hajápoló: javítja a hajszálak rugalmasságát, így könnyebben fésülhetővé teszi a tincseket.
  • Magas fényt ad a hajnak egypár evőkanál szezámolaj. Kend a hajra, majd húsz percre csavarj a fejedre egy meleg törülközőt! A pakolás után kiöblíthető a hajból.

Ha már bőröd, arcod és hajad is egészséges, nem árt valamit tenni a lélekért is. Az ázsiai szépségtanárok szerint az illatoknak a belső harmóniához sok közük van. Nem vad szenvedélyt kell kelteni, hanem érzelmi békét. Bizonyos anyagoknak a könnyedség érzését kell kelteniük. Speciális aromákkal a test hét energiapontját stimulálhatod. A japán parfümtervezők célja a belső erő megteremtése kölnik segítségével. Amúgy a parfümök, mint folyadékok, illatukkal segíthetnek az energia, a csi áramlásában.

Energetizáló tipp: ahhoz, hogy minden akadályt elháríts a csi útjából, állj kisterpeszállásba. Térdedet enyhén hajlítsd be, úgy, hogy közben mindkét talpaddal érezd a talajt. Kezedet ejtsd a combok mellé, és lélegezz mélyeket. Változatosságképpen az egyik lábat nyújtsd előre, vele párhuzamosan lendítsd előre a két kart is. A mozdulatokat ne hirtelen indítsd, hanem folyékonyan-folyamatosan végezd. A gyakorlatok előtt csuklóidra kenj hígított aromaolajat, így mozgás közben a légörvényekben feloldódó illatok segítenek az elmélyült gyakorlatvégzésben.

forrás: femina


Satsu~