Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jpop története

A J-pop kialakulása és története a 90-es évekig

50-es 60-as évek

hirota

A Japán pop zene elődjének a kayōkyok-nak kialakulását a korai 50-es évekre datálják. A II. Világháborút követően amerikai megszállás alatt voltak és mint tudjuk a japánok szeretik átvenni és maguk szájízére formálni más kultúrák azon elemeit amik megtetszenek nekik. A Japán pop zene is ezen az elven alakult ki, átvették a nyugati populáris zene sajátosságait és hogy megfeleljen a japán ízlésnek átalakították azt. Eleinte csak átírták az amerikai dalok szövegeit japán nyelvre. Mint például:Mieko Hirota – „ Kodomo Ja nai” című száma, ami a Helen Shapiro által énekelt „Don’t Treat Me Like A Child”című dal japán változata. Későbbiekben már belevegyítették a japán tradicionális zenét és ideákat.

1966-ban Ázsiában először vendégül látták a Beatlest, akik akkoriban sok japán tinédzser kedvencei voltak. Nagy szerepük volt a mai Japán pop illetve rock zene kialakulásában.


70-es 80-as évek

A 70-es évek elejétől a 80-as évek közepéig átváltottak az egyszerű dalokról, amelyeket csak egy gitárral kísértek, bonyolultabb zenei kompozíciókra, amely irányzatnak „Új zene” lett a neve. Majd a 80-as évek közepétől még egy új irányzat jelent meg az úgynevezett „Városi pop” amelynek témája a nagyvárosi élet volt. Mivel nem volt túl nagy különbség eme két irányzat között, kialakult egy gyűjtőnév, ami magába foglalta mindkettőt és ez volt a „Wasei pop”.

Pár előadó ebből a korszakból:

 

Dance Queen” Yoko Oginome

90-es évek

A 90-es évek elejétől beszélhetünk igazán J-popról ami minden addigi pop irányzatot magába foglalt. A J betű hozzáadásával a magabiztosságukat fejezték kis a Japán zenei világ felé. A 90-es éveket feloszthatjuk kisebb egységekre:

1990- 1993: főként a Being artistok domináltak. PL: Wands, B’z

1994- 1997: Tk ( Tetsuya Komuro) család vált népszerűvé. Pl: TRF, Ami Suzuki

996-as év még a Okinawa Actor School-nak kedvezett, ahova olyan hírességek tartoztak, mint Pl:Namie AmuroMAX vagy a Speed.

1999 a dívák éve volt: Utada HikaruAyumi Hamasaki voltak a toplisták élén.

Japán egyik legismertebb és legközkedveltebb bandája a SMAP 1991-ben debütált. Máig meghatározó alakjai a Japán zenei iparnak.

R&B szintúgy megjelent a Japán zenei piacon a már korábban említett Utada Hikaru által. Albuma a

First Love” lett minden idők legtöbbet eladott album Japánban, illetve a legtöbbet eladott debüt album is.

A fiúkról se feledkezzünk meg, íme a tagcserékről ismert 1997-ben debütált lány banda a Morning Musume.

A J-pop népszerűsége azóta is töretlen, sőt egyre népszerűbb lesz az évek során. Sokan úgy gondolhatták. hogy a J-pop egy újonnan kialakult zenei irányzat de, mint a cikkem mutatja évtizedek óta jelen van Japánban ilyen-olyan formában és néven.

 

forrás: http://utagoe.wordpress.com

 

Satsu~