Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ázsia a robotok helye

 A hongkongi „Mozgásban lévő robotok 2012” elnevezésű expón a világ legkifinomultabb (és legszebb) robotjai keltek életre.

Képzeljünk el egy olyan világot, amiben robotok irányítják a közlekedést, robotok dolgoznak a gyárakban, robotok főzik az ebédet vagy takarítják a lakást. Lehet, hogy egy ilyen világ már nincs is olyan messze. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg ilyen világban szeretnénk-e élni.

Japánban a robotok szinte hétköznapi felszerelésnek számítanak és legújabb generációjuk igencsak megközelíti a gépeket és az embert elválasztó vonalat. Ezen a héten, első hongkongi látogatása alkalmával, a női Geminoid F android elbeszélgetett az expo látogatóival, énekelt, mosolygott és természetesen nagy sikert aratott. Készítője, a robotika gurujának számító japán Hiroshi Ishiguro, 65 viselkedéstípust programozott androidjába, aminek köszönhetően a Geminoid F jelenleg a világ legintelligensebb robotjának számít.

Ishiguro legutóbb 2006-ban került az újságok címoldalára, amikor a saját képmására készített Geminoid HI-1 androidot bemutatta a nyilvánosságnak. Úttörő munkájának köszönhetően a CNN szerint ő világ nyolc „legnagyobb zsenijének egyike, aki megváltoztatja életünket,” a BBC pedig dokumentumfilmet készített róla, „Ember-gép” (Man-Machine) címmel. Ishiguro szerint „F” (az új robot) elegánsabb és megközelíthetőbb, mint elődei.

Satsu~