Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Battle Royale

 A Battle Royale (バトル・ロワイアル) Takami Kosun regénye, a melyből manga és mozifilm is készült.

A cselekmény egy alternatív közeljövőben (vagy egy alternatív jelenben) játszódik: egy diktatórikus távol keleti országban egy kilencedikes osztályt (21 lányt és 21 fiút) élethalálharcra kényszerítenek: egy szigetre viszik őket, ahol ellátják őket fegyverekkel a golyószórótól kezdve az étkezésnél használt villáig, és mindenki kap egy robbanó nyakörvet. Feladatuk az lesz, hogy legyilkolják egymást. Ha egy napig nem hal meg senki, akkor a robbanó nyakörvek végeznek mindnyájukkal. A "játéknak" csak egyetlen túlélője lehet, a "győztes".

A regényt a gyerek szereplők közötti véres konfliktusok miatt gyakran nevezik a huszonegyedik századi japán "Legyek urának" Sir William Gerald Golding regénye után (1954).

 

Könyv

A BR a szerző, Takami Kosun egyetlen regénye. Először az Óta kiadó gondozásában jelent meg (ami korábban sok más társához hasonlóan visszautasította annak antiszociális tartalma miatt). A kiadó ezzel nyitott a könnyebb műfajok felé. A könyv végül hatalmas siker lett, a fogadtatásához hozzátartozott egyedi belső tervezése, amivel erős képszerűséget ér, hasonlót mintha máris manga lenne. A cselekmény 42 szálát a gyilkolás dramaturgiája fogja össze, a tér-idő egység közel pontos betartásával. A regény illúzióktól mentes. Mikor már csak hárman vannak (nagyjából azok, akikkel kiépült az olvasó szimpátiája) jelenik meg a csavar, amitől nem pusztán a különböző módokon kivitelezett gyilkosságok részletes felsorolásáról szól a könyv.

Film

Rendezte: Fukasaku Kinji

Forgatókönyv: Takami Kosun regényéből Fukasaku Kenta

Operatőr: Yanagishima Katsumi Vágó: Abe Hirohide

Zene: Amano Masamichi

Játékidő: 114 perc

A gyilkolás ábrázolása hűen a könyvhöz hihetetlenül brutális. A cselekmény szinte teljesen eltérő, a karakterek jelleme, Noriko sérülése, Kuninobu Joshitoki halála az alapműtől eltérő módon került ábrázolásra.

 

Battle Royale 2

A Battle Royale 2: A megtorlás címen készült második film cselekménye csak egy kicsit változik: itt nem egymással, hanem az előző harc győztese által vezetett csoporttal kell leszámolniuk különben mind meghalnak. Rengeteg utalás, cselekményátvitel található az első filmből (pl.: a film végén az osztály egyik lánytagja közli Nanaharával, hogy a fiú által az első rész végén megölt Kitano Takeshit (az apja volt). Ez a film sokkal érzelemdúsabb az elsőnél, a gyilkolás brutalitása is kisebb mértékben jelenik meg a cselekményben, az ábrázolás sem hozta a "várt" brutalitást.

 

 

Satsu~