Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezért élnek 100 évig a japánok

Már több cikkben is szó volt arról, hogy mi a japán nők szépségének és az egészségének mi a titka. Ez a két dolog összefüggésben volt az étkezéssel és az életmóddal. A cikkben elolvashatjátok, hogy élhetnek akár több mint 100 évig is az okinawai emberek.


Japán legdélibb régiója, Okinawa 161 szigetből áll össze és 1,4 millió ember lakja. Ez a csodás szigetvilág 1300 kilométer hosszan nyúlik el Japán fő szigetei és Tajvan között.A legtöbb észak-amerikai számára Okinawa arról nevezetes, hogy ez volt a második világháború egyik leghosszabb csatájának helyszíne. De az idők változnak, és a híresség hátterében egészen más dolog áll.

Okinawán él a világon dokumentáltan legtovább élt emberek 15%-a.

 

 Minőségi táplálék

sushi-7.jpg

Nyugaton az emberek gyakran esznek csupán azért, hogy elűzzék az unalmat, vagy nyugtatgassák a lelküket, de Keleten teljesen más módon gondolkoznak az étkezésről. Ha egy okinawai embert megkérdeznek arról, miben látja a hosszú élet titkát, a válasz általában az egyszerű, de tápanyagban gazdag és teljes kiőrlésű táplálékok fogyasztása. Az Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogram munkatársai szerint az étrend valóban fontos szerepet játszik az itteni öregek egészségügyi állapotában. Ebből a szempontból hat tényezőt tartottak a legfontosabbnak.

 A nyugati étrendekhez viszonyítva kalóriaszegény táplálékokat fogyasztanak.

  • Étrendjük gazdag szénhidrátokban, főleg teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből származnak.
  • Táplálékuk nagyon kevés iparilag módosított összetevőt, mesterséges aromát, illetve egyéb vegyi eredetű anyagot tartalmaz.
  • Nem fogyasztanak messziről szállított konzerveket, étrendjük friss élelmiszereken alapul.
  • Táplálékaik zsírban szegények, illetve a zsiradékok természetes forrásból - magokból, mogyorófélékből, halakból - származik.
  • Proteinszükségleteiket elsősorban növényi forrásokból elégítik ki: sok bab- és borsófélét, gabonát fogyasztanak.

A táplálék mennyiség

 

japanese-girl-eating-instant-noodles-image-from-lonelyplanetimages.jpg

 A japánok sosem eszik tele magukat, a 80%-os szabályhoz tartják magukat. Az itt élők azt mondják, akkor hagyják abban az evést, amikor körülbelül 80%-ig érzik megtelve a gyomrukat. Biztosan te is megfigyelted már, hogy néha negyed órával az étkezést követően telítettebbnek érzed magad, mint amikor befejezted az evést. Ennek oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptoroknak körülbelül ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy - egy kolecisztokinin nevű hormon segítségével - közöljék az aggyal, mennyire van tele a gyomor.

 

A Kutatóprogram

A japán Egészségügyi és Jóléti Minisztérium elindította az Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogramot. A program célja, hogy feltárja, igazolható-e a sok beszámoló, mely az okinawaiak megdöbbentő egészségéről és hosszú életéről szól.

 Mint kiderült, Okinawa megyéje az a hely, ahol a világ legegészségesebb és leghosszabb életű öregjei laknak. Hosszú életük összefüggésben áll a családcentrikussággal, az emberi kapcsolatokhoz való viszonyulással, valamint azzal is, hogy a sport, életük fontos részét képzi. Rendkívül nyugodt életet élnek, kicsi a depresszió és az idegeskedés kockázata, a lélek ápolása kulcsfontosságú.

 

 

 

Satsu~