Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán iskolai "divat"

Japánban tulajdonítanak az egyik legnagyobb figyelmet az iskolai viseletre. Innentől viszont két irányba is indulhatunk a bejegyzés témájában. 

Egyrészt ott van a hagyomány. Az iskolai egyenruhák alapján azonosíthatóak az iskolák, tiszteletet és rendszerezettséget sugallnak.

Másrészt ott van az a kultusz, melyre úgy hiszem nem sokáig kellett „várni” és amely az egész világon ismerté tette Japánt – egy nem kívánt oldaláról. A japán iskolás lányok ruházata ugyan komoly szabályokhoz szabott, sokan éppen ennek a kultusznak az imádatából tudják a zsebpénzüket kiegészíteni.

     


 


Japánban minden iskolában kötelező az egyenruha és minden iskolának más-más fajta. Ebből is lehet megkülönböztetni, hogy ki hova jár. Seifuku-nak hívják a lányok ruháját a fiúké pedig a Gakuran. Ezeken belül pedig még vannak a téli és a nyáriasabb ruhák. A fiúké egy ing, nadrág ami általában fehér és kék vagy esetleg még fekete. 

Lányoknál pedig lehet olyan mint egy matrózruha és rakott szoknya. A ruhákhoz még társul sportruci és még fürdőruha is. Szokás még piros sapkát is viselni a balesetek miatt. Mint nálunk, Japánban is elterjedt a ruhák nem megfelelő viselése és a táskákra is szoktak különféle kitűzőket, kulcstartókat aggatni. Ezzel is tükrözni szeretnék stílusokat, egyéniségüket. A hajukat is befesthetik amit néhány iskola már nem képes elviselni, mert túl világos is lehet. Az sem mindegy, hogy mikor térnek át a nyári viseletből a télibe, mert a csere októberben és júliusban van. Ezt hívják koromo-gae-nak.Sailor fuku

Ezt a ruhát hordják a lányok az iskolában, mert ez az úgynevezett matrózruha. 1921-ben vezetette be a Fukuoka Jo Gakuin Egyetem igazgatója, Elizabeth Lee. A British Royal alapján készültek el a tervek a ruhával kapcsolatban. 


   

Ez is hasonlít a katonai egyenruhához, ami egy blúzból áll a gallérja pedig tengerész stílusú. Különböznek persze a nyári és a téli ruhák és még szokás egy szalagot betűzni egy hurkon keresztül amit hozzáerősítenek a blúzhoz. Természetesen a szalagnak több féle változata is van, ami lehet szürke, kék, világoszöld és fekete. 

Néha a ruhákhoz társul még cipő és zokni is.


Gakuran

Azaz a fiúk iskolai egyenruhája, ami hasonlít a katonai rucikhoz. Színűk általában fekete, de néhol még kék is előfordul. 

A felső részén van egy gallér aztán fentről egészen az aljáig gombok vannak. A gombok általában az iskolai emblémát ábrázolják ezzel is tiszteletet mutatva. A nadrágjukhoz általában egy sötétebb színű övet hordanak. 

  

Cipőjük a legtöbb egy sima edzőcipő, néhány iskola pedig megköveteli a gallér-gombostőket. 

Egyenruhájuknak fentről a második gombot szokás a lányoknak adni ami valamiféle vallomást is jelent, mert az a gomb van a szívükhöz a legközelebb és ez tartalmazza az érzéseiket. A ruhához hozzá tartozik még egy fekete sapka is, amit a mostani időkben már nem szokás hordani. Kiment a divatból... 

Mindenesetre nem tudom, hogy a mai tinilányok hogy állnának az egyenruha dologhoz :D


Satsu~