Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japánok egészségének forrása: Zöld Tea

 Biztos hallottátok már, hogy a zöld tea mennyire egészséges. Gondoltam, összegyűjtöm nektek, hogy mennyire jó a szervezetnek, hátha megjön a kedvetek a fogyasztására. Én szálassal kezdtem - az a legjobb, egyenesen Japánból -, de mostmár filtereset iszom.  Na, lássuk csak...

 

A zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehéregereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!

 

A kutatók megállapították, hogy azöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását. A fekete tea 3-10%-nyi katekhint tartalmaz, az oolongokban 8-20% van, míg a zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki. Az eltérő katekhin tartalom az eltérő feldolgozási folyamatoknak köszönhető.

A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókatC-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.

Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét.

Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.

Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést.

Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.

Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.

Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stressz oldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.

Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.

Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.

Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!

Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven, aminek a legtöbb esetben semmi köze a valódi szűzteához. Porított állapotában visszaellenőrizhetetlen a minősége, a színe, és azonnal a gyomorsavval érintkezve sokaknál kellemetlen gyomorreakciókat válthat ki. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a hordozókapszulák anyaga sokszor egészségre káros anyagokból készül. Azok a szűztea kapszulák, amelyek hasmarsot idéznek elő, valószínű, hogy azokból a rossz minőségű nyers levelekből készülnek, amelyek alkalmatlanok tea előállítására enyhe bélműködési zavarokat előidéző hatásuk miatt.

 

Remélem, megjött a kedvetek a fogyasztásához, ha elsőnek iszod, ajánlom tegyél bele kevés mézet, s ha tetszik, a következő alkalmakkor egyre kevesebbet használj. 

 

 

Satsu~