Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keisho Ohno a shamisen művész

 

 

japán shamisen művész

A shamisen a kotó mellett a talán legismertebb japán tradicionális hangszer, mely a feljegyzések szerint először Okinawában jelent meg a 17. század környékén, de hamarosan országszerte nagyon népszerű lett és a japán zenei kultúra meghatározó részévé vált. Azonban a háromhúros, jellegzetes hangú pengetős hangszer manapság a legtöbbek számára csak amolyan érdekesség a múltból, melyen inkább már csak tiszteletreméltó, kimonós öregurak játszanak.

Az 1975-ben született, mára már világszerte komoly rajongói bázissal rendelkező Keisho Ohno ezt a sztereotípiát cáfolja meg, amikor a hagyományos dallamokat modern hangzással, valamint hihetetlenül látványos és lendületes előadásmóddal ötvözi, sikeresen zenei és kulturális hidat teremtve a múlt és a jelen, valamint Japán és a nyugat közt.

Keisho Ohno mindössze nyolc éves volt, amikor elkezdte az ismerkedést a hangszerrel, hat évvel később azonban már az egyik legigéretesebb fiatal tehetségként tartották számon. Külföldön először 2006-ban került a neve a köztudatba, amikor fellépett Amerika egyik legfontosabb zenei fesztiválján, az SXSW-n, majd egy rövidebb amerikai turné után Berlinbe is ellátogatott. 2007-ben jelent meg első saját lemeze, a Shami Spirits, amit azóta négy másik követett, a nemzetközi karrierje pedig az ezt következő évben indult be igazán: ekkortól kezdve minden évben visszatért Európába egy-egy turné erejéig és a szólókoncertek mellett a tavalyi, közel kétszézezer embert vonzó francia Japan Expón, valamint számos más rendezvényen is nagy sikerrel szerepelt.

Hazánkban most jár először és vasárnap délután egy felejthetetlen koncerten mutatja majd be élőben a Mondocon közönségének, hogy milyen is a japán tradicionális zene és a modern hangzás és előadásmód 

Satsu~