Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki most a japán császár?

 Akihito 090710-1600b.jpgAkihito Japán császára 1989.január 7-étől, mikor apja, Hirohito hosszú uralkodás után elhunyt. Uralkodásának kezdete óta számítják a Heiszei-kort. Akihito a hagyomány szerint a 125. császár Japán trónján, és a világ egyetlen ma élő császára. 1998-ban II. Károly király érmetkapott a Royal Society-től, a japán tudomány fejlődéséért tett erőfeszítéseiért.

Több ázsiai ország felé is bocsánatkérő és sajnálkozó nyilatkozatokat tett a japán hadsereg második világháborús szerepvállalásával kapcsolatban; sokat tett a szomszédos országokkal való kapcsolatok javításáért. Igyekszik elődeinél közvetlenebb kapcsolatba kerülni népével, nagyszámú látogatást tett az ország különböző prefektúráiban és megyéiben. 2002 júliusában ellátogatott Magyarországra is; előtte soha egy japán uralkodó nem járt hazánkban.

fukushimai katasztrófa után televíziós üzenetben közölte, hogy imádkozik a krízis megoldásáért és arra biztatta népét, hogy ne adják föl a reményt; mindez történelmi eseménynek számított, mert japán császár soha előtte televíziós felvételen üzenetet népének nem küldött.


(forrás: wikipédia)


Satsu~