Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lolita stílus

lolita1.jpgA lolita divat Japánból ered, és igen elterjedtté vált az egész világon.

Gyökerei az 1980-as évekbe nyúlnak vissza. Ekkor ugyanis vasárnaponként Tokióban, a Haradzsuku negyedben elzárták a forgalom elől az Omoteszando és Takesita-dori utcákat, és ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi Parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan ruhákba bújnak, s végül ez vezetett számtalan különféle stílus, például a decora, a kogal, a gyaru, a ganguro és természetesen a lolita kialakulásához is.

Tovább nőtt a lolita divat népszerűsége azáltal, hogy 1988-ban megalakult a Baby, the Stars Shine Bright márka és 1993-ban a Metamorphose Temps de fille, majd őket követték az Angelic Pretty, az Innocent World és a Mary Magdalane márkák.

A név eredete 

12821345-japanese-lolita-cosplay-woman-phoning-tokyo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokan tévesen azt állítják, hogy Nabokov regényének a címén alapul a stílus elnevezése, ám valójában a "lolita" szó jelentése spanyolul: bájos, elbűvölő kislány, amely valóban igaz erre a stílusra. A divatra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja, míg az EGA, vagyis Elegant Gothic Aristocrat ÉS egl, Elegant Gothic Lolita a japán zenész és divattervező Mana által kitalált fogalom, amivel körülírja a saját márkája (Moi-même-Moitié) stílusát. Míg Japánban csak ebben az értelemben használják az EGA és EGL kifejezéseket, addig Amerikában elfogadott ezt a szót használni az egész lolita divatra.

Alapjai 

lolita_010.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öltözködése a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát. Vivienne Westwood divattervező népszerűségének köszönhetően a rockinghorse shoes (RHS) is elterjedt cipőfajta. Ez egy magas fatalpal rendelkező darab, amelynek hiányzik egy darab a sarkából;gyakran szalagokkal rögzítik a bokához. A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. Gyakran viselnek masnis hajpántot vagy hatalmas masnit a hajukban, de népszerűek a kerek, csipkés fejdíszek, a pici hajba tűzhető masnik, virágok és az elegáns kalapok is. Szintén gyakori, hogy a fejükre áll alatt megkötött csipkés fejdíszt vagy oldalra csúsztatott kis kalapot kötnek. Általában a vállak fedettek, de nagy forróság esetén a kötényruha alól a blúz elhagyható. Időjárástól függően fodros, csipkés napernyőt is hordhatnak magukkal. Nagyon fontos figyelni az anyagok minőségére, mert ahogy a vérbeli Loliták mondják: „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”. Fontos szempont még az elegancia és a színek összhangja.

Satsu~