Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sushi recept: Készítsd el!

 

A rizzsel kezdődik minden. Először is be kell szerezni a megfelelő, sushihoz való rizst. Aztán kb. 20 percig langyos vízben mosogatni, simogatni, lötyögtetni. Többször átöblíteni, amíg a víz tiszta marad és már nem fehér.
A rizst mindenféle ízesítés nélkül főzzük, annyi vizet kell ráönteni, hogy egy ujjnyival legyen több, mint maga a rizs. Aztán lefedni és hagyni megpárolódni, kevergetés nélkül. Sajnos az én tűzhelyemen ez azt is jelentette, hogy az alja leég. De erre a tanárunk is figyelmeztetett, hogy előfordulhat.
A megpuhult rizst átszedjük egy tálba és ekkor ízesítjük. Megfelelő japán ecetet használunk hozzá, illetve cukrot és sót. Szerencsére ma már lehet előre bekevert öntetet is venni. Annyi ecetet kell ráönteni, hogy halványan, de azért érezhetően édeskés íze legyen, de azért semmiképpen sem átütő.
Aztán hagyjuk az egészet kihűlni.


A rizshez mindig vizes kézzel érdemes nyúlni, így nem ragad oda a kezünkhöz.

Nigiri

A nigiri az egyik legegyszerűbben elkészíthető változat. Szabály szerint 25 grammos hosszúkás gombócokat formázunk a bal kezünkben forgatva, majd egy szelet halat, tojást vagy zöldséget nyomunk rá. Díszítésként esetleg még egy nori csíkkal átfoghatjuk az egészet.

Maki sushi

A kis tekercsek elkészítése sem túlzottan bonyolult. A tekerést segítő bambusz lapra fektetjük a nori (alga) lapot. A fényesebb fele legyen kívül, alul. Vizes kézzel vékony rétegben rizst nyomkodunk rá, a tőlünk távolabb eső szélen kihagyunk 2-3 centis részt. A hozzánk közelebb eső részre fektetjük a tölteléket, majd az egészet jó szorosan feltekerjük. Végül már csak annyi feladat maradt, hogy éles késsel felkarikázzuk az alkotást.

A "töltelék" lehet nyers hal (lazac, tonhal vagy más jó minőségű tengeri hal), párolt rák, ubokra, avokádó, vékony lapként megsütött rántotta. Ezeket kombináltam kedvem szerint. A legnagyobb kedvencem azonban egy cseppet sem hagyományos japán kombináció:krémsajt és kaviár. Mmmm...

A sushi élvezetéhez még szükség van pár apróságra, értelemszerűen pálcikára, hogy legyen mivel mártogatni a wasabival ízesített szójaszószba (szigorúan és csakis a japán szójaszósz alkalmas erre), és persze savanyított, rózsaszín gyömbérszeletek, hogy még teljesebb legyen az íz.

Satsu~