Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudtad-e?

Tudtad-e? - japán érdekességek

 

  1. Tudtad, hogy a japán gyerekek tanáraikkal együtt negyed órán keresztül maguk tisztítják az iskoláikat? Ennek köszönhetően a fiatal generáció már vigyáz a tisztaságra és igényli is azt.

2. Tudtad, hogy a kutyatartó japán polgároknak kötelező egy csomagot vinni magukkal, amibe beleteszik a kutya elejtett ürülékét? A higiéniának és buzgóságuknak köszönhetően a tisztaság a japán erkölcs részévé vált.

3. Tudtad, hogy a takarítókat Japánban „egészségmérnöknek” nevezik? Havi 1,3- 2,2 millió Forint között keresnek, illetve írásbeli és szóbeli vizsgán is részt kell venniük?

4. Tudtad, hogy Japánnak egyáltalán nincs természetes erőforrása? Évente több száz földrengésnek van kitéve, mégis a világ 2. legnagyobb gazdasági hatalmává válhatott.

5. Tudtad, hogy Hiroshima mindössze 10 év alatt visszanyerte az atombombázás előtti gazdasági színvonalát?

6. Tudtad, hogy Japánban tilos telefont használni a vonatokon, éttermekben és bármilyen fedett helyiségben?

7. Tudtad, hogy a japán diákok elsőtől hatodik osztályig etikáról és emberi kapcsolatokról tanulnak?

8. Tudtad, hogy a japánok az egyik leggazdagabb nép, mégsem alkalmaznak bejárónőt vagy takarítót? A szülők és a gyermekek felelősek a háztartásért.

9. Tudtad, hogy az első három évfolyamon nincs vizsga az iskolákban? Az oktatásuk célja, hogy a gyerekek személyiségét fejlesszék és magukévá tegyék az alapvető szabályokat, nem pedig az, hogy az elméletet bemagolják, majd visszamondják.

10. Tudtad, hogy egy büfében a japánok csak annyit esznek, amennyi még nem veszik kárba? Nem dobnak ki ételt, és nem pazarolják azt.

11. Tudtad, hogy a vonatok átlagos késése Japánban 7 másodperc ÉVENTE? Nagyra becsülik az emberek idejét és másodpercre pontosak.

12. Tudtad, hogy a gyermekek az iskolában minden étkezés után megmossák a fogaikat? Figyelnek az egészségre már a gyermekévekben is.

13. Tudtad, hogy a tanulók fél óra alatt eszik meg ebédjüket, ezzel is biztosítva a lehető legjobb emésztést? Amikor erről kérdezték az embereket azt válaszolták:
Ezek a tanulók alkotják Japán jövőjét!

14. Tudtad, higy míg Európában a gyermekek haját megnyírják, Japánban tizenöt éves korukig hagyják megnőni egészen a hajat.


15. Tudtad, hogy míg nálunk a kicsinyek sokáig pólyában vannak, kezüket is belerakva, a japániak születésük után kimonót kapnak, s kezük szabadon marad.

16. Tudtad, hogy Európában a házasfelek vagyona közös tulajdon, amit Japánban külön-külön igazgatnak, néha az asszony még uzsorára is adhat kölcsönt az urának.

17. Nálunk a felnőtt asszonyok ölben hordozzák a kisdedeket, Japánban már az egészen kicsi lányok is a hátukra kötve.

18. A japánok minden fogást egyszerre tálalnak, mi pedig apránként adjuk fel egymás után az ennivalókat.

19. Nálunk behűtik a bort, Japánban az év szinte bármelyik szakában ivás előtt felmelegítik.

20. Európában általában az asszonyok főzik meg az ételt, Japánban ellenben a férfiak, sőt még a nemesek is illőnek tartják, ha a konyhába elvonulnak.

21. Európában az asszonyok felállva fogadják a vendégeket, Japánban maradhatnak akár ülve is.

22. A gyász színe nálunk a fekete, Japánban fehér.

23. A mi ruháink méretre szűkek és testre szabottak, a japánokéi meg olyan szélesre vannak szabva, hogy deréktól felfelé nem nehéz kibújni belőlük.

24. Európában az asszonyok hamar megőszülnek, Japánban meg hatvan fölött sincs fehér hajszáluk, annyit kenik olajjal.

 

Satsu~